Verzetstrijder Freek Diemel

Na een mislukte overval op het distributiekantoor in het Zuid-Hollandse dorp Rijpwetering werd Christiaan Frederik Maria (Freek) Diemel samen met twee andere verzetsstrijders opgepakt door de Duitsers en op 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen gefusilleerd.

Freek Diemel werd op 3 juni 1914 geboren te Mijdrecht. Hij was sinds 3 juni 1931 als radiotelegrafist vrijwillig in dienst bij de Koninklijke Marine in fort IJmuiden. Daar bediende hij de radioverbindingen en kreeg na het uitbreken van de oorlog in mei 1940 de opdracht om zolang mogelijk contact te blijven houden en daarna de installaties te vernietigen. Dit heeft hij kunnen volbrengen en is vervolgens gevlucht voor de Duitsers.

Na de Nederlandse overgave werd hij verzekeringsagent in Leiden, maar wilde actief blijven in het verzet tegen de Duitsers. Hij ondernam allerlei acties om de Bezetter schade toe te brengen. In 1944 wilde hij zich aansluiten bij een klokploeg en werd lid van de AB-verzetsgroep (Adviesbureau of Algemeen Belang) in Den Haag, waarvan Bob Oosthoek (schuilnaam: ‘Van IJselsteyn’) de leider was. Deze verzetgroep richtte zich op alles om de Duitsers te dwarsbomen variërend van het onderbrengen van onderduikers, het vervalsen van documenten, bonkaarten en geld tot het plegen van gewapende overvallen op kantoren, banken en distributiekantoren. Freek Diemel was vooral betrokken bij deze laatste activiteiten, zoals een overval op de bunkerbouwer in Rijswijk waarbij 40.000 gulden werd buitgemaakt. Ook was hij betrokken bij de papierdiefstal bij de Nederlandse Rotogravure-mij in Leiden t.b.v. het illegale blad ‘De stem van strijdend Nederland’.

Op 30 april 1944 stond een nieuwe overval gepland op het distributiekantoor Plantage 1 Oude-Wetering, 5km ten noordoosten van Leiden. De overval mislukte, doordat de gegijzelde kantoorhouder het wapen van de overvallers Freek Diemel, Adriaan de Rijke en Hans van Ees afhandig wist te maken en hen het kantoor uit wist te jagen. Diezelfde avond werden zij in Oude Wetering gevangen genomen door de Nederlandse marechaussee, die deze verzetsstrijders uitleverde aan de Sicherheitspolizei. (Peter Heere, Arnold Vernooij, 2005)

Freek Diemel werd begraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, grafvak 23, gedenksteen 6 met daarop de tekst: “God alleen weet, het was voor mijn vaderland en volk wat ik deed”.

Diemelstraat in Leiden
De straten in Leiden ten noorden van de Vijf Meilaan zijn vernoemd naar personen uit het plaatselijke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hiertoe behoorde ook Christiaan Frederik Maria Diemel (1914-1944). Om die reden vinden we de Diemelstraat terug in Leiden.


Bronnen:
- Peter Heere en Arnold Vernooij, De Eerebegraaf-plaats te Bloemendaal
..(Den Haag 2005)
- Jaarboekje voor geschiedenis en oudheidskunde van Leiden en omstreken (1946),
. 105-106

Terug