Verder onderzoek......hypothese 1

Wat vertellen die enkele bewaard gebleven doopboekpagina’s uit 1692 en 1695?
Ondanks het feit dat het slechts om enkele pagina’s gaat, komt de naam Diemers in ieder geval één en mogelijk zelfs twéé keer voor. Verdere bestudering van deze doopboekpagina’s maar ook vervolgonderzoek in de Duitse kerkboeken, die tegenwoordig steeds makkelijker via 'Matricula-online' doorzoekbaar zijn, heeft geleid tot een tweetal hypotheses die ons mogelijk dichterbij de geboorte-/doopplaats en de ouders van onze stamvader Georgij kunnen brengen.

Doopboek 1695
Op de enige overgebleven pagina uit het doopboek van 1695 zijn zes doopinschrijvingen geregistreerd. Jammergenoeg is de pagina lastig te lezen. Maar goed, zonder in de val te trappen “de wens is de vader van de gedachte”, zou de vierde doop als volgt gelezen kunnen worden:


Gedoopt in augustus 1695: Joes Theod., zoon van Henningij Diemers of Deimers en Anna Berndt, getuigen: Theod. Diemer of Deimer uit Effelen en Joan Huppe uit Altenruthen en Agatha.
Kirchenbücher St. Johannes Baptist, Allagen. Band Taufen 1692-1695, Seite 3

Gaan we bij bovengenoemde doop van Joes Theod. in 1695 ervan uit -weliswaar met enige twijfel gelet op het onduidelijke schrift- dat het hier een doop betreft met de familienaam Diemers, dan is er in ieder geval sprake van de aanwezigheid van een gezin Diemers aan het einde van de 17de eeuw in Niederbergheim/ Allagen. Dat brengt ons bij de eerste hypothese:


HYPOTHESE 1
Stamvader Georgij Lüchters/Diemers is een zoon van Henningij Diemers en Anna Berndt

Om deze hypothese te kunnen staven, is het van belang om te weten of het betreffende echtpaar Henningij Diemers en Anna Berndt ná 1695 en in ieder geval ook daarvòòr nog méér kinderen heeft gehad? Zoals gezegd kunnen de doopboeken ons daarbij niet helpen, want die ontbreken. Echter halverwege de 18de eeuw treffen we in de begraafboeken van Allagen een aantal ‘Diemel-naamdragers’ waarvan het familieverband onduidelijk is. Doordat ook de leeftijd bij overlijden bij de meeste vermeld staat, kan bij benadering vastgesteld worden dat de geboorte-/doopdatum van deze ‘Diemel-naamdragers’ tussen 1695-1717 moet liggen.
1) Joan Dimel (Risser) overleden in 1747 op 43-jarige leeftijd zou dan geboren/gedoopt ... kunnen zijn in 1704.
2) Anna Maria Diemels overleden in 1746 op 40-jarige leeftijd zou dan geboren/gedoopt ... kunnen zijn in 1706.
3) Verder treffen we ook nog Margaretha Diemels aan overleden in 1748, maar zonder ....leeftijdsvermelding.

Genoemde personen zouden met Joes Theod., gedoopt in 1695, de kinderen kunnen zijn van Henningij Diemers en Anna Berndt. Verder filosoferend, zou onze stamvader Georgij Lüchters/Diemers, die in 1776 op 85-jarige leeftijd overleden is en dus omstreeks 1691 geboren is, ook een kind uit dat gezin kunnen zijn. Het blijft een aanname want de doopboeken uit die tijd zijn niet bewaard gebleven of er werd toen nog niet geregistreerd.

Volledigheidshalve moet gezegd worden dat het niet valt uit te sluiten dat de laatste twee genoemde 'Diemel-naamdragers', Anna Maria en Margaretha, toch niet tot het bovengenoemde gezin behoren. Zij zouden ook de dochters kunnen zijn van stamvader Georgij. Immers de leeftijd van Margaretha Diemels wordt niet in haar overlijdensakte vermeld. Zij kan dus ook de oudste dochter, Margaretha Elisabeth Diemels (1718), van stamvader Georgij zijn.
Wat Anna Maria Diemels betreft, zij overleed in 1747 op 40 jarige leeftijd. Aangezien Georgij pas omstreeks 1717 is getrouwd, is het enerzijds onwaarschijnlijk dat Anna Maria zijn dochter is. Maar anderzijds vinden we geen enkele andere Anna Maria Diemels meer terug in de overlijdensregisters van Allagen en is het niet ondenkbaar dat de leeftijdsaanduiding van 40j. ook een verschrijving kan zijn. In dat geval zou zij toch dochter Anna Maria (1724) van Georgij Luchters/ Diemers kunnen zijn, echter overleden in 1747 op 22-jarige leeftijd.
Het gezin van Henningij Diemers en Anna Berndt komt er dan iets anders uit te zien:







Conclusie
Vanaf 1717 vindt de familie Diemel zijn oorsprong in Niederbergheim. Mogelijk is dat ook nog voor die tijd het geval. Het is dan ook niet onlogisch om eerst in Niederbergheim verder te zoeken naar voorouders van de familie Diemel. De vondst van het echtpaar Henningij Diemers en Anna Berndt en de doop van hun zoon Joes Theodorus in het doopboek van 1695 van Allagen, gaf daar ook aanleiding toe.
Maar de uitgewerkte hypothese is wel gebasseerd op een aantal aannames. En het valt zonder andere verklarende documenten niet te bewijzen dat stamvader Georgij Lüchters/ Diemers een zoon is van Henningij Diemers en Anna Berndt.
Maar...... anderzijds is deze vader-zoon relatie vooralsnog niet uit te sluiten. Vooral ook omdat de naam Diemers nog een tweede keer opduikt. Ditmaal in het oudste doopboek van Allagen dd. 1692. Het betreft hier Johannes Jacobus Diemers, pastoor van de RK-kerk St.Johannes Baptist te Allagen. Het is de vraag of er een familiare link is tussen deze pastoor, Henningij Diemers en/of onze stamvader Georgij

lees verder: Verder onderzoek.....hypothese 2