Vervolgonderzoek......hypothese 2
Wat vertelt die enkele doopboekpagina uit 1692?
Zoals gezegd komt de naam Diemers nog ’n keer voor en wel in het oudste doopboek van Allagen uit 1692. Daarin wordt op 25 juli 1692 melding gemaakt van de opvolging van pastoor Johannes Jacobus Diemers als pastoor van de St. Johannes Bapt.-parochie door pastoor Joannes Hakencamppff. Uit het boek "Die Priester des (Erz-)bistums Paderborn. 1500 bis Ende 1940" van W. Liese blijkt dat Johannes Jacobus Diemers vanaf 1670 tot aan zijn dood in 1692 in Allagen pastoor is geweest. Hij is afkomstig uit Hirschberg en is geboren in 1616. Verder werd er gemeld dat hij eind 1691 getroffen werd door een besmettelijke ziekte en op 27 december 1692 is gestorven.
Pastoor Johannes Jacobus Diemers (1616-1692)...... The key to the roots of Georgij Diemers?
De St. Johannes Bapt.-parochie van Allagen heeft de oprichting van een vicarie te danken aan pastoor Johannes Jakobus Diemers. Dit is te lezen in het boek van Bernard Kraft: "Geschichte des Kirchspiels Allagen’.
Bernhard Kraft, gepensioneerd hoofdonderwijzer die zich jarenlang bezig heeft gehouden met de lokale geschiedenis van Allagen, komt in zijn boek met een verrassend verhaal over deze pastoor dat mogelijk een ander licht werpt op de roots van onze stamvader Georgie Diemers/genannt Lüchters.
Vicarie Allagen
Een vicarie was een fonds ondergebracht in een kerkelijke stichting. Het fonds bestond meestal uit goederen en/of stukken land. De inkomsten (uit opbrengst van producten van het land en uit de pacht van de stukken land) dienden o.a. voor het onderhoud van een vicaris, maar moesten ook besteed worden aan aan vrome doeleinden - bijv. voor de armenzorg, voor de kosterij of voor de opleiding van arme priesters.
De vicaris was een priester die geen taken als zielzorger had, maar wekelijks een bepaald aantal missen moest opdragen. Daarnaast moest hij de goederen van de vicarie beheren en eventueel andere taken uitvoeren. Een vicaris werd aangesteld op voordracht van de collator (vaak de stichter van de vicarie of zijn opvolger; hij had het collatierecht) en werd formeel door de bisschop in zijn ambt bevestigd.
De onderhandelingen over de oprichting van de stichting werden op 16 november 1680 gevoerd door Johann Wilhelm Hovel, rechter van Allagen en burggraaf van Hirschberg, in het kasteel van Hirschberg. Daarbij zijn de onderstaande punten o.a. vastgelegd in het stichtingsdocument van de vicarie, uitgevaardigd op 26 december 1692 door de vicaris-generaal d’Anethan van Keulen.
Afspraken/ bepalingen oprichting vicarie
- Johannes Jacobus Diemers, pastoor te Allagen, heeft bij testament van 1688, geld en ..goederen
(landerijen) ter beschikking gesteld voor een vicarie in Allagen.
- Voorts laat Johannes Jacobus Diemers een bepaling opnemen dat de familieoudste uit ..de familie
van de stichter het recht heeft om iemand als vicaris voor te dragen. ..
- Verder de bepaling dat het voorkeursrecht om de functie van vicaris in te vullen bij de ..familie
Diemers en de familie Hirnstein moet komen te liggen.
Familiaire band tussen familie Diemers en familie Hirnstein uit Hirschberg
Deze laatste bepaling veronderstelt een familieband tussen de familie Diemers en familie Hirnstein uit Hirschberg. Deze familieband is schematisch weergegeven in het plaatje hiernaast en wordt vervolgens hieronder toegelicht:
- Uit het stichtingsdocument blijkt dat Franz Hirnstein de eerste vicaris van de vicarie van ..Allagen een oomzegger is van de genoemde pastoor Johan Jacob Diemers.
..Een Oheim(b) of Ohm betekent een broer van moeders kant. Catharina Diemers,
..getrouwd met Engelhardt Hirnstein, moeder van Franz Hirnstein, was dus een zus van
..Johan Jacob Diemers.
- Deze broer-zus relatie wordt nog eens bevestigd door de getuigenis van Johannes
..Jacobus in 1662 in Hirschberg bij de doop van zoon Hans Jacob van Catharina
..en Engelhardt. Ongetwijfeld is Hans Jacob vernoemd naar zijn oom Johannes Jacobus.
- Ook een tweede broer, Kilian(us Diemers, is in 1654 getuige bij de doop van haar zoon
..Kilian Hirnstein in Hirschberg. Deze Kilian Diemers blijkt volgens het Lager-Buch van
..Allagen (no.940, pag.141) omstreeks 1652 griffier te zijn geweest van de rechtbank
..van Allagen.
Het is plausibel dat Johannes Jacobus Diemers, Kilian Diemers en Catharina Diemers kinderen zijn uit één gezin. Uit de huwelijksakte van Kilian Diemers met Maria Stratmans in 1671 te Olpe blijkt de naam van zijn vader en, neem ik aan, tevens de vader van Catharina en Johannes Jacobus. Het betreft een zekere George Diemers, comerarij te Hirschberg (schepen die aangewezen werd om de financien van de stad te beheren).
De connectie met de familie Hirnstein blijkt uit het huwelijk van Catharina Diemers met Engelhardt Hirnstein.
Familiaire band familie Diemers uit Hirschberg en familie Diemers uit Werl.
Franz Hirnstein was dus de eerste vicaris van Allagen. Hij stierf op 27-10-1705 te Hirschberg. Volgens de hierboven genoemde bepaling hadden de familie Diemers en Hirnstein het voorkeursrecht om de functie van vicaris in te vullen. De opvolger van Franz Hirnstein werd Johannes Jacobus Diemers uit Werl. Hij was vicaris van 1706-1715. We mogen aannemen dat ook hij familie was van pastoor Johannes Jacobus Diemers, stichter vicarie van Allagen en die in 1692 overleed. Deze aanname wordt versterkt door de aantekening ('Neffe') in de kantlijn in het boek "Die Priester des (Erz-)bistums Paderborn. 1500 bis Ende 1940" van W. Liese waarin beiden na elkaar worden vermeld.
Kijken we in de doopboeken van Werl, dan blijkt Johannes Jacobus Diemels op 20-03-1680 in Werl gedoopt te zijn. Een Joannes Diemels blijkt zijn vader te zijn, moeder wordt niet vermeld. Hoewel het aannemelijk is dat Johannes Jacobus (*1680) een 'oomzegger' en dus een neef is, is het ook nog mogelijk dat hij -gelet op de leeftijd van zijn vader bij geboorte (57j.)- een 'oud-oomzegger' dus een achterneef is van pastoor Johannes Jacobus Diemers. Echter van deze laatste optie gaan we niet uit.
Hoewel ook vader Joannes (nog) niet direct te koppelen is aan de Diemers/Hirnstein-tak uit Hirschberg, mogen we wel aannemen -op basis van het bovenstaande- dat er een connectie is tussen de Diemers-tak uit Hirschberg en de Diemers-tak uit Werl. Dat brengt ons tot de tweede hypothese.
HYPOTHESE 2:
"Stamvader Georgij Diemers is een zoon van Joannes Diemel(s) uit Werl."
Joannes Diemel uit Werl kreeg tussen 1672 en 1690 acht kinderen die allen gedoopt zijn in de Walburga-kerk in Werl. Zijn tweede zoon Johannes Jacobus, geboren in 1680, werd in 1706 vicaris in Allagen. Zijn jongste zoon Gregory Diemel werd gedoopt op 6 september 1690. Als we deze doopdatum van Gregory Diemel leggen naast de overlijdensdatum dd. 03-11-1776 van onze stamvader Georgij Diemers en in ogenschouw nemen dat hij 85j. was bij overlijden, dan komt dat aardig overeen.
Is het denkbaar dat Gregory Diemel zijn oudere broer Johannes Jacobus Diemers (vicaris Allagen 1706-1715) is nagereisd naar Allagen om daar omstreeks 1717 te trouwen met Anna Margaretha Hövelmann? En zou het daarmee denkbaar zijn dat Gregory Diemel uit Werl dezelfde persoon is als stamvader Georgij Diemers uit Niederbergheim??
Conclusie:
Geen onomstotelijk bewijs dat Joannes Diemel(s) uit Werl de vader is van onze stamvader Georgij Diemers. Maar.....door de voorwaarde -gesteld in het stichtingsdocument van de vicarie van Allagen- dat het voorkeursrecht om de functie van vicaris te bekleden bij de familie Diemers en familie Hirnstein moet komen te liggen en de aantekening in de kantlijn van het boek van W. Liese dat vikaris Johannes Jacobus Diemers een neef is van pastoor Johannes Jacobus Diemers, kan wel gesteld worden dat er een directe familieband is tussen de Diemel(s)/Diemers-tak uit Werl en de Diemers-tak uit Hirschberg.
Zo ook is het niet ondenkbaar dat jongere broer Gregory zijn broer Johannes Jacobus, vanaf 1706 vicaris van Allagen, is 'nagereisd' naar Niederbergheim/Allagen en dat hij één en dezelfde persoon is als onze stamvader Georgij Diemers en daarmee bovengenoemde hypothese bevestigd zou kunnen worden.
Hoe is de Diemers-tak Hirschberg verknoopt met de Diemel/Diemers-tak Werl?
Los van de aanname dat Gregory Diemel uit Werl zijn oudere broer naar Niederberheim/Allagen is nagereisd en dat Gregory Diemel mogelijk één en dezelfde persoon is als onze stamvader Georgij Diemers, is het interessant om te kijken hoe de beide familietakken met elkaar verknoopt zouden kunnen zijn.
Prettige bijkomstigheid is dat de kerkboeken van Werl zelfs tot 1616 teruggaan in de tijd en dat de familienaam Diemel/Deimel/Diemers vanaf het begin diverse keren opduikt.
Zo ook van een Joannes Diemel die op 2 juli 1623 wordt gedoopt in de St. Walburgakerk in Werl. Zou deze Joannes de vader kunnen zijn van Johannes Jacobus (*1680) en Gregory (*1690)? In dat geval heeft hij nog op hoge leeftijd (67 jaar) kinderen gekregen. Bijzonder, maar niet onmogelijk. De vader van Joannes blijkt Caspari Diemel/Deimer te zijn. Zijn moeder wordt jammergenoeg niet vermeld.
Joannes is een generatiegenoot en kan mogelijk een neef zijn van pastoor Johannes Jacobus Diemers. In dat geval zou het kunnen kloppen wat er in de kantlijn (Neffe) van het eerder genoemde boek van W. Liese geschreven staat. En wel dat de zoon van Joannes -vicaris Johannes Jacobus Diemers(*1680)- een neef/oomzegger is van pastoor Johannes Jacobus Diemers. Verder redenerend zouden hun vaders, George Diemers en Caspari Diemel dan broers van elkaar kunnen zijn. De familie Diemers uit Hirschberg en de familie Diemel/Diemers uit Werl zouden op deze manier aan elkaar gekoppeld kunnen zijn.
Tenslotte vinden we in de begraafboeken van Werl dat er op 2 april 1695 een Joannes Diemel overleden is. Vermeld werd dat hij koopman van beroep was. Neem aan dezelfde Joannes als die in 1623 gedoopt is.
Kortom de hypothese ‘Stamvader Georgij Diemers is de zoon van Joannes Diemel uit Werl' is zeker niet onwaarschijnlijk, maar dan moeten de aannames [Joannes (*1623) = vader van Gregory (*1690) en Gregory (*1690) = stamvader Georgij] wel kloppen. Dat betekent, verder op zoek naar harder bewijs hiervoor!
Tja, dan duikt er toch nog een documentje op...... het Bürgerbuch van Werl
Bürgerbuch van Werl, Johann Diemel oder Diemer eingebürgert in 1673
Daarin wordt melding gemaakt van een Johann Diemel/ Diemer ingeburgerd in 1673 in Werl. Hoe past hij in het plaatje of niet? Is deze Johann dezelfde als de Joannes geboren in 1623 in Werl? Mogelijk na 1623 weggetrokken uit Werl en later teruggekeerd? Of gaat het om een andere persoon? Hopelijk is dit ook weer te achterhalen!?