Fragmenten uit:
- De Oud-Utrechter, 15 mei 2012 - jaargang 3, nr.10

Dank en verbazing, dat spreekt uit de vele reacties die wij ontvingen naar aanleiding van het interview met Antoon Diemel (96) in De Oud-Utrechter van 17 april. Daarin vertelde hij over de transporten met trucks van Douwe Egberts naar Friesland tijdens de Hongerwinter van 1945. Via het Interkerkelijk Overleg werden daar ondervoede kinderen uit Utrecht ondergebracht bij gastgezinnen.

Dank, van degenen die als kind zelf zo’n kinderuitzending hebben meegemaakt! Verbazing, van dezelfde mensen omdat ze niet beseften dat degene die hen indertijd vervoerde, met het nodige risico, nog leeft. Diverse lezers schreven ons hun herinneringen aan de reis naar het noorden van het land en het leven daar wat ze beleefden in een sfeer van heimwee en, omdat er te eten was, leven in Luilekkerland. Alle reacties, ook die niet met de heer Diemel te maken hadden, hebben we aan hem opgestuurd. Hij is daar zeer blij mee. Een kleine bloemlezing uit de reacties staat op deze pagina. Op onze website (www.deoudutrechter.nl) staan alle brieven onder het linkje Hongerwinter.

Ton van den Berg
De Oud-Utrechter


Dagboek Kees van Dijk (Arnold van Dijk)
Naar aanleiding van uw oproep aan lezers om te reageren op het artikel van Antoon Diemel en de Hongerwinter, stuur ik u hierbij enkele fragmenten uit het oorlogsdagboek van mijn vader,Kees van Dijk (1914-1972), uit Vleuten. Mijn vader werkte, net als Diemel, bij Douwe Egberts. Hij is in de eerste maanden bvan 1945 ingezet voor administratief werk voor de afdeling Kinderuitzendingen van het Interkerkelijk Overleg (IKO). Bijgaand uit zijn dagboek uit 1945 enkele fragementen over deze kinderuitzendingen.......... lees verder

Eten in overvloed (Jan Willem Koch)
We zaten en lagen op een laag stro onder een dekzeil achter in de laadruimte. Daarin lagen verder een aantal zakken met appels, het enige product wat Utrecht wel en Friesland niet had, en hout (voor de gasgenerator?). Vanwege het gevaar van beschietingen uit de lucht konden we pas gaan rijden, nadat het donker was geworden. Binnen was het volslagen duister. In de cabine zat de chauffeur (Antoon Diemel?) met bijrijder. Onderweg werden we regelmatig gecontroleerd bij Duitse posten. Soldaten maakten het zeil open en schenen met een lantaarn naar binnen om de ‘lading’ te controleren.......... lees verder

Goed werk van DE (Boudewijn Sterkenburg, IJsselstein)
Het was begin 1945 en ik had enige voettochten naar achter de IJssel gemaakt om voedsel voor ons gezin te halen. De eerste maal met twee nichten van mij. We zijn na een paar dagen terecht gekomen bij een boer en zijn gezin in Lettele. In de buurt van deze boerderij werden V1’s afgeschoten. Als het lawaai van de start te horen was zat iedereen gespannen om te luisteren of de start niet werd afgebroken. We hebben bij dat gezin de nacht doorgebracht en de volgende morgen, na een goed ontbijt en verkregen voedsel werd, de terugreis aanvaard.
Enige weken later.......... lees verder

Heimwee naar Utrecht (Els Pisa van der Wurf, Den Dolder)
Tot mijn verbazing zag ik mijn naam en die van mijn broer Co op het namenlijstje staan over het vervoer van kinderen naar veilige gebieden, en wel op 1 februari 1945. Een paar dagen voor vertrek zijn mijn ouders met mijn broer en pasgeboren zusje en mijzelf naar mijn opa en oma gegaan. Wij hadden geen kolen en voldoende voedsel meer. Mijn broeder had reeds hongeroedeem, dus de nood was zeer hoog om tijdelijk bij onze grootouders in te trekken. Er lag hoge sneeuw. Een sterke buurjongen hielp ons met een handkar, met de nodige spullen, naar ons nieuwe vertrek.
Kort hierna hoorden wij dat mijn broer en ik naar Friesland zouden gaan.......... lees verder

Ontmoet Antoon Diemel

Op 15 juni is Antoon Diemel te gast tijdens een bijeenkomst georganiseerd door De Oud-Utrechter (i.s.m. Douwe Egberts). In het Douwe Egberts Cafe in het Experience Center van de koffiemaker aan de Vleutensevaart 35 in Utrecht kunnen belangstellenden Diemel ontmoeten. Alle betrokkenen zijn welkom. De bijeenkomst start om 14.00u en kunt al binnenlopen vanaf 13.30u. Gastheer namens de Oud-Utrechter is interviewer Jan Jansen.

Terug